wedstrijdreglement

close menu

Wedstrijdreglement 2019-2020

 

Inschrijven

Inschrijven kan enkel via de website www.idacompetition.com door het correct volgen van het stappenplan. Je deelname aan de wedstrijd is pas definitief wanneer de inschrijving online betaald is. Er kan worden ingeschreven tot en met 30 november 2019. Wanneer een inschrijving reeds betaald en bevestigd is, kan deelname geannuleerd worden, maar volgt geen terugbetaling. Bij inschrijving is goedkeuring van het wedstrijdreglement verplicht.

IDAC is niet verantwoordelijk voor gebeurlijke ongevallen.

 

Dansstijlen, leeftijdsgroepen & categorieën

Voor onderstaande dansstijlen kan je inschrijven:

 • klassiek ballet

Onder klassiek ballet verstaan we academische  en universele technieken.

 • hedendaagse dans/ moderne dans

Onder deze categorie vallen ook jazz dance en musical

 • hiphop/urban

Onder hiphop/urban valt onder meer hiphop, urban, clip dance, popping, commercial, locking, high heels, breakdance…

 

Elke deelname wordt opgesplitst in 2 leeftijdsgroepen:

 • KIDS (kinderen tussen 7 jaar en 12 jaar)
 • JUNIOR/YOUNG ADULTS (vanaf 13 jaar)

 

Elke dansstijl wordt gespecificeerd in:

 • solo deelname
 • duo, trio of in groep (Een groep telt minimum 4 leden en maximum 16 leden)

Je leeftijd op de dag van de finale, bepaalt de leeftijdsgroep waarin je danst.

 

Bij aankomst moeten de dansers zich met hun identiteitskaart melden aan het onthaal en wordt de naam en leeftijd van de deelnemers gecontroleerd. Per choreografie mag er 1 begeleider gratis mee achter de schermen. Indien de choreograaf of begeleider meedanst, kan geen andere begeleider backstage toegelaten worden. De naam van de begeleider dient op voorhand doorgegeven te worden. Alle begeleiders dienen hun identiteitskaart op zak te hebben.

 

Deelname

 • een solist of groep mag deelnemen aan meerdere dansstijlen op 1 wedstrijd
 • een danser mag deelnemen aan verschillende groepen op 1 wedstrijd
 • per dansstijl dienen gepaste schoenen gedragen te worden
 • choreografieën mogen niet gekopieerd worden, plagiaat is ten strengste verboden (enkel voor klassiek repertoire stukken en variaties mag beroep gedaan worden op vastgelegde bewegingen)
 • Het herhalen van choreografieën, jaar na jaar, is niet toegestaan.
 • Gebruik van attributen of decorstukken is toegestaan maar het meebrengen van deze zaken, het klaarzetten en opruimen hiervan is op eigen verantwoordelijkheid en mag maximum 30 seconden in beslag nemen. De attributen of decorstukken moeten op voorhand gelabeld worden met naam van de solist, dansgroep of dansschool. Idac is niet verantwoordelijk voor schade of verlies van deze zaken.
 • Tijdens deelname mogen geen vloeistoffen, poeders, glitters etc. gebruikt worden. De dansvloer moet door elke danser of groep net achtergelaten worden, zo niet kan/kunnen  de danser (s) worden uitgesloten.
 • Gebruik van alle vormen van vuur is verboden omwille van de brandveiligheid.
 • Er kan niet gerepeteerd worden op scène voordat de wedstrijd aanvangt

 

Jury

Elke wedstrijd wordt vertegenwoordigd door een onpartijdige jury. Wim Vanlessen is president van de jury.  De juryleden zijn gerenommeerde personen uit het Belgische professionele danscircuit. Ze zijn gekozen op basis van hun onberispelijke competenties.

Ze focussen tijdens de wedstrijd op:

 • techniek
 • expressie
 • choreografie
 • synchroniciteit
 • niveau

Zowel tijdens als na  de wedstrijd is het niet mogelijk om de jury te benaderen of te beïnvloeden. De feedback van de wedstrijd kan geraadpleegd worden via de website. Sportief gedrag en respect voor de mening van de jury wordt door IDAC hoog in het vaandel gedragen.

Tegen de beslissing van de jury is geen verhaal mogelijk, hun beslissing is onbetwisbaar.

 

Social media

Tijdens de wedstrijden worden professionele beelden gemaakt. Alle eigendomsrechten van deze beelden worden behouden door IDAC en kunnen ook door hen gebruikt worden. Gemaakte beelden kunnen steeds in hoge resolutie besteld worden via lydia@idacompetition.com.

 

Diefstal

Idac is niet verantwoordelijk voor diefstal van spullen, boxen, tassen…

 

Verzekering en blessures

IDAC kan niet verantwoordelijk gesteld worden voor gebeurlijke ongevallen, noch voor lichamelijke schade noch voor stoffelijke schade die de deelnemers en diens begeleiders zouden kunnen overkomen.  Iedere danser of dansgroep wordt geacht over een aansprakelijkheidsverzekering te beschikken en naar eigen keuze een individuele ongevallen verzekering voor blessures door ongeval af te sluiten bij een eigen verzekeringsmaatschappij

Elke danser en begeleider zorgt voor zijn eigen verzekering.

 

Tijdslimieten, muziek & uurrooster wedstrijd

Solo                               1.5 min- 2 min

Duo/Trio of groep         2 min- 2.5 min

Alle muziek dient ten laatste 10 dagen op voorhand doorgemaild te worden naar muziek@idacompetition.com . Iedereen dient zijn muziek ook verplicht op USB mee te brengen naar de wedstrijd als back-up.

Uiterlijk 20 dagen voor aanvang van een wedstrijd zal er een voorlopig uurrooster bekend gemaakt worden op de website. De precieze tijdstippen worden één week op voorhand bekend gemaakt.

 

Eten & drinken

In de zalen waar de wedstrijd plaatsvindt mag er niet gegeten of gedronken worden (enkel water wordt toegelaten). Indien er toch iemand in de zaal wordt gezien met eten/drinken kan de toegang tot de zaal geweigerd worden.

 

Rookverbod en brandveiligheid

Er mag onder geen enkel beding gerookt worden binnen de wedstrijd gebouwen. In de zaal mag er enkel op stoelen gezeten worden. Het is verboden om de trappen te zitten. Ook is het verboden om kinderwagens, jassen of rugzakken mee in de zaal te nemen.

 

Kleedkamers

Op elke locatie zijn er een beperkt aantal kleedkamers beschikbaar. Er zal een schema opgehangen worden met de verdeling van deze ruimtes alsook de aankomst en vertrektijd per solist of groep. Gelieve de kleedkamers steeds opgeruimd achter te laten.