Cyclo Science Conference 2020

close menu
21/03/2020 15:00 - 20:00 Zandstraat 4, 9690 Kluisbergen

21 MAART, 2020

Hotond Sporthotel

Zandstraat 4, 9690 Kluisbergen

wetenschappelijk congres

ook voor de niet-professional

Definitief programma binnenkort online

De dienst orthopedie van het plaatselijke ziekenhuis heeft een traditie in het organiseren van wetenschappelijke congressen in de marge van de Ronde Van Vlaanderen.

Op zaterdag 21/03/2020 gaat in de namiddag een grote conferentie door die zal inspelen op de huidige tendensen in de sportwereld in ruime zin gericht naar zowel de professionele zorgverlener als naar de sporter.

Ook niet professionele sporters gaan zich steeds meer interesseren voor de wetenschappelijke aspecten die verbonden zijn aan het sporten op zich maar ook aan het menselijk lichaam en de fysiologie. Kijk maar naar TV programma’s allerhande en kanalen zoals National Geographic.

De conferentie, die gestoeld is op het model van de wetenschappelijke conferenties voor de professionele zorgverlener,  is een buitenbeentje : het is de bedoeling op een echt wetenschappelijke manier een aantal zaken die met fietsen verbonden zijn te analyseren en de sporter in kwestie een antwoord te kunnen bieden naar wat nu wetenschappelijk echt als relevant kan worden beschouwd en wat nog niet bewezen of weerlegd is…of wat in de sfeer van kwakzalverij hoort.

Onderwerpen die heel zeker op het programma zullen staan zijn de veel besproken ketonen die worden aangehaald als zijnde de superbrandstof voor de duursporter.

Klopt dit? Zijn de huidige studies voldoende onderbouwd of is dit het verhaal van een wondermiddel dat achteraf zijn beloftes niet blijkt in te lossen …

Professor Kieran Clarke van Oxford, die wordt beschouwd als de uitvindster van deze esters, heeft reeds bevestigd dat ze haar bevindingen zelf met ons komt delen.

Maar ook zaken die meer mechanisch van aard zijn, zoals de positie op de fiets, het al of niet nuttig zijn van steunzolen zullen aan bod komen.

Is massage in de sport onmisbaar? En wat is de waarde van osteopathie? Zijn heup- en knieprotheses nog een beletsel om aan sport te doen? En waar moeten die mensen rekening mee houden?

We gaan ons zeker ook verdiepen in de wereld van de topsporter met een handicap.

In welke mate zijn techniek en wetenschap nuttig voor deze mensen?

We sluiten de conferentie af met een ronde tafel of een fauteuilgesprek met een aantal topsporters om te zien in welke mate voor hen de wetenschap belangrijk was in het behalen van hun topprestaties.

register here

10 euro (access congress, coffee break, round table and network drink after the congress included)
Accreditation will be provided

laat een bericht achter

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

contacteer ons